2016版《优化方案》高考英语(新课标全国卷Ⅰ)二轮复习课件:专题二-阅读理解-第五讲.ppt
文本预览下载声明
栏目导引 考情 考向 解题 技法 跟踪 训练 专题强 化训练 专题二 阅读理解 第五讲 篇章结构题 专题二 阅读理解 《考试大纲》明确要求考生“理解文章的基本结构”。高考对文章结构的考查主要涉及两个层次:一是按段落的组织方法理解文章的结构,二是按写作方法(论证方法)理解文章的 结构。把握文章的基本结构有利于理解文章的主题。篇章结构题属于较高层次的考查,重在考查对整个文章内在逻辑关系的理解,对文章结构的清晰认识及对文中举例的目的等,看考生对整篇文章的整体理解如何。因此,把握全篇的文 脉,即句与句、段与段之间的逻辑关系对理解文章的基本结 构会有很大帮助。 1.按段落的组织方法理解文章的结构 文章的体裁有记叙文、说明文和议论文等,不同体裁的文章的组织方法是不同的。文章结构题主要考查考生在理解全文的基础上对文章所描述的事件的发展顺序、所说明事物的结构层次或在论述观点过程中使用的论证方法进行推测、归纳和总结的能力。主要设题形式: Which of the following shows the organization/structure of the passage? How is the passage organized? Which of the following best shows the structure of the passage? (2015·高考北京卷,阅读理解D,节选) Technological change is everywhere and affects every aspect of life,mostly for the better.However,social changes that are brought about by new technology are often mistaken for a change in attitudes. An example at hand is the involvement of parents in the lives of their children who are attending college.Surveys (调查) on this topic suggest that parents today continue to be “very” or “somewhat” overly-protective even after their children move into college dormitories.The same surveys also indicate that the rate of parental involvement is greater today than it was a generation ago.This is usually interpreted as a sign that today’s parents are trying to manage their children’s lives past the point where this behavior is appropriate. However,greater parental involvement does not necessarily indicate that parents are failing to let go of their “adult” children. In the context (背景) of this discussion,it seems valuable to first find out the cause of change in the case of parents’ involvement with their grown children.If parents of earlier generations had wanted to be in touch with their college-age children frequently,would this have been possible?Probably not.On the other hand,does the possibility of frequent communication today mean that the urge to do so wasn’t present a generation ago? Many studies show that older parents—today’s grandparents—would have calle
显示全部